Wanneer u een auto koopt kunt u ervoor kiezen om de auto op de zaak te laten zetten of als privéauto te kopen. Als u de auto op de zaak laat zetten, mag u de btw hierover terugvragen. Vaak is er onduidelijk wanneer nu wel of geen btw teruggevraagd mag worden. Hieronder leggen we de 3 meest voorkomende situaties uit.

 

Zakelijke auto – alleen zakelijk gebruik:
Alle autokosten zijn aftrekbaar, en u mag de btw terugvragen over de autokosten van:
– Aanschaf auto
– Brandstoffen
– Reparaties en onderhoud
– Overige autokosten

Omdat deze auto volledig zakelijk gebruikt wordt hoeft hierover ook geen bijtelling betaald te worden. U mag er niet privé mee rijden.

 

Zakelijke auto – privé en zakelijk gebruik:
Alle autokosten zijn aftrekbaar, maar hierover moet wel bijtelling, en btw-correctie worden berekend, omdat er ook privé mee wordt gereden. Het bedrag komt in mindering op de totale autokosten.

Rijdt u minder dan 500 km privé met de auto dan kunt u een verklaring privé gebruik auto aanvragen. Let wel op dat u dit moet kunnen aantonen. Als u in bezit bent van deze verklaring wordt er geen bijtelling berekend.

Rijdt u meer dan 500 km privé dan moet er altijd een bijtelling/btw correctie berekend worden. Dit gebeurt volgens een percentage van de belastingdienst, namelijk 2,7% of 1,5% van de catalogusprijs. Houdt u een rittenregistratie bij? Dan wordt de bijtelling berekend over de werkelijk kosten.

 

Privéauto – privé en zakelijk gebruik:
Als u met uw privéauto zakelijke kilometers rijdt dan kunt u een kilometervergoeding berekenen voor de inkomstenbelasting. Dit is het aantal kilometers x € 0,19. Let op: dit moet wel bijgehouden worden via een rittenregistratie. Dit moet aangetoond kunnen worden aan de Belastingdienst. Voor de omzetbelasting mag er wel de btw teruggevraagd worden, maar er moet wel eind van het jaar een btw-correctie worden gedaan.

 

Overzicht rittenregistratie: https://032.wpcdnnode.com/lpbadvies.nl/wp-content/uploads/2017/05/Rittenregistratie.pdf

U kunt uw rittenregistratie makkelijk bijhouden met bovenstaand overzicht. Liever in Excel? Laat het ons weten via info@delijster.nl

 

autokosten