Ondernemers die een eenmanszaak hebben krijgen een BTW nummer die gelijk is aan het Burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer. De Autoriteit Persoonsgegevens(AP) heeft aangegeven dat de Belastingdienst de privacywet hiermee overtreedt.

 

Ondernemers met een eenmanszaak krijgen een BTW nummer die gelijk is aan het persoonlijke BSN van de ondernemer. Dit is om de communicatie tussen de overheid en burger te vergemakkelijken. Volgens de Wet op de Omzetbelasting is het verplicht om het BTW nummer bekend te maken aan je klanten. De persoonsgegevens van de ondernemer worden hiermee openbaar gemaakt en dit is gevoelig voor misbruik en identiteitsfraude.

De Autoriteit Persoonsgegevens(AP) heeft aangegeven dat dit snel moet stoppen. We zitten nu al midden in een belastingjaar, daarom heeft het AP besloten dat de Belastingdienst nog de tijd heeft tot 1 januari 2019 om aan de eisen van de Europese Privacywet te voldoen.

De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. “We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging”, aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.

 

 

privacywet

 

Bron: autoriteit persoonsgegevens; nu.nl