Als een medewerker een leaseauto heeft of een medewerker met een eigen autorijden zakelijke ritten rijdt. Voor beide gelden andere voorwaarden. Wat mag u aan wie vergoeden!!

Een werknemer met een leaseauto van de zaak

Een werknemer rijdt in een leaseauto en betaald via de loonstrook de bijtelling.

Wat mag u als werkgever vergoeden aan uw leaserijder:

  • Brandstofkosten
  • Parkeerkosten
  • Het wassen van de auto
  • Een parkeervergunning op kenteken
  • Bij een parkeervergunning op naam van de werknemer. Hierover moet in sommige gevallen wel belasting betaald worden.

Een werknemer zonder een leaseauto van de zaak

Een werknemer rijdt regelmatig met zijn eigen auto zakelijke kilometers.

U vergoedt aan de werknemer € 0,19 per kilometer. De werknemer levert bij u ook een declaratie van parkeerkosten. Deze parkeerkosten zitten eigenlijk al in de € 0,19 per kilometer. Wanneer u deze toch wilt vergoeden kan dit via de vrije ruimte van de werkkostenregeling of u bruteert deze kosten via de loonstrook van de werknemer.

U spreekt met uw werknemer een hogere kilometervergoeding, bijvoorbeeld € 0,25. De  € 0,19 per kilometer kunnen onbelast vergoed worden, deze kosten vallen onder de gerichte vrijstelling van de werkkostenregeling. Het meerdere (de € 0,04) mag u in de vrije ruimte van de werkkostenregeling laten vallen of u bruteert deze kosten op de loonstrook. Het brutoloon van de werknemer wordt in dit geval hoger en dit kan dan gevolgen hebben op bij voorbeeld de toeslagen van de werknemer.

U vraagt voor deze werknemer (met eigen auto) een parkeervergunning aan voor bij uw kantoor of op locatie bij een klant. Het is nu van belang dat u Arbo-verantwoordelijk bent voor de parkeerplaats. Bent u dit, dan kan dit onbelast vergoed worden. Bent u dit niet, bij voorbeeld een parkeergarage om de hoek, dan kan dit via de vrije ruimte van de werkkostenregeling laten vallen of u bruteert deze kosten via de loonstrook.

 

Mocht u hiervoor vragen hebben, neemt u dan contact op met uw contactpersoon bij De Lijster Administraties en Belastingen.

Autokosten