Fietst uw werknemer op een fiets, elektrische fiets of speed pedelec van de zaak? Dan wordt er waarschijnlijk ook privé mee gereden. Net als voor het privégebruik van een auto van de zaak, is er nu een bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling.

Fiets van de zaak
Als een werknemer een fiets gebruikt voor zakelijke en/of woon-werkverkeer is het mogelijk om een fiets van de zaak te nemen. De werknemer hoeft dan zelf geen fiets te kopen, en mag hiermee ook privé mee rijden.

Wat kost het?
De werkgever betaald de fiets en de onderhoud en reparatie. De fiets blijft van de zaak, maar omdat de werknemer deze ook privé gebruikt krijgt de werknemer een bijtelling van 7% per jaar bij het salaris. Uiteindelijk betaald de werknemer enkele euro’s per maand extra belasting.

De werkgever kan er ook voor kiezen om de bijtelling niet door te belasten aan de werknemer maar onder te brengen in werkkostenregeling. Hierdoor betaald de werknemer helemaal geen belasting. Let wel op dat er niet over de vrij ruimte heen gaat want dat wordt er 80% belasting geheven over het meerdere.

Bijtelling fiets

De bijtelling
Vanaf 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Waarbij er eerst een kilometeradministratie bijgehouden moest worden is dit nu vereenvoudigd. Net als voor het privégebruik van een auto van de zaak, komt er een vast percentage bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Dit betekent dat uw werknemer jaarlijks 7% van de waarde van de consumentenadviesprijs en accessoires (inclusief btw) van de fiets bij het inkomen moet bijtellen. Kilometers bijhouden is dan niet meer nodig.

Fiets van de werknemer
Als een werknemer voor zakelijke kilometers en/of woon-werkverkeer zijn eigen fiets gebruikt, dan mag de werkgever dit vergoeden. De vergoeding is onbelast tegen € 0,19 per km.