Heb je fouten in jouw btw-aangifte? Waar moet je opletten en wat zijn de valkuilen? Misschien heb je een van de onderstaande fouten zelf ook gemaakt. Je kunt de fouten in je btw-aangifte altijd verbeteren met een suppletie-aangifte. Misschien vraag je je af wat de meest gemaakte fouten zijn? Wij hebben de 5 meest gemaakte fouten op een rij gezet. Zo kan je er nog eens extra opletten!

#1 Er wordt nog vaak omzetbelasting teruggevraagd over de zakelijke lunches en etentjes, maar dit mag niet. De kosten horen wel in de onderneming maar de btw vaak niet. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Daarom boek je eerst zonder btw, dan kan er achteraf altijd nog btw teruggevraagd worden als je aan de uitzondering voldoet.

#2 In het formulier moet bij ‘nummer 1: Prestaties binnenland’ jouw omzet met Nederlandse belasting vermeld staan. In de eerste kolom moet het bedrag exclusief omzetbelasting staan. Hier gaat men nog wel eens fout bij het doen van de btw-aangifte.

#3 Wanneer je (verwacht) minder dan € 1.883 aan belasting te betalen, kun je de kleine ondernemersregeling in mindering brengen. Dit wordt snel vergeten, maar is wel een belangrijke!

#4 Over verzekeringspremies worden assurantiebelasting berekent met hetzelfde tarief als de omzetbelasting, namelijk 21%. Dit is geen omzetbelasting en mag dus ook niet meegenomen worden als voorbelasting in de btw-aangifte.

#5 Dan nu een cruciale vraag: ‘Moet ik de aangifte doen aan de hand van de betaaldatum of factuurdatum?’ Dit is meestal niet zeker, maar hier is verschil in. Dat verschil ontstaat doordat het verschilt per branche. Er zijn twee verschillende manieren, namelijk de kasstelsel en het factuurstelsel. Wanneer je een kasstelsel hebt kun je kiezen om de kasstelsel te gebruiken of toch het factuurstelsel. Bij het factuurstelsel heb je niet de mogelijkheid om te kiezen of je het kasstelsel of toch het factuurstelsel toepast. Je bent dan verplicht om het factuurstelsel toe te passen. Dit leidt tot een nieuwe vraag, namelijk: ‘Hoe moet ik de facturen nu aangeven in de btw-aangifte?’ Bij kasstelsel wordt de datum gebruikt van betaling en bij factuurstelsel de datum van de factuur.

Als je verder nog vragen hebt over de btw-aangifte? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

fouten btw-aangifte