Heeft u een eenmanszaak? Dan krijgt u voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het Burgerservicenummer (BSN) bevat.


Alle eenmanszaken krijgen een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt. Voor de ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen van de Belastingdienst. Dit betekend dat elke ondernemer voor 1 januari 2020 hun eigen administratie en praktijk daarop aangepast moet hebben. Het is belangrijk dat het nieuwe btw-nummer wordt aangepast op de facturen, maar bijvoorbeeld ook op hun website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
De Belastingdienst voldoet pas vanaf 2020 aan de eisen van de AVG, terwijl de privacywet al op 25 mei 2018 was ingegaan. De wijzing van het btw-nummer is dan ook een eis van de Autoriteit Persoonsgegevens om het Burgerservicenummer van de ondernemer te beschermen.

Belastingdienst
In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het oude nummer bestaan, het BSN-gebaseerde nummer. Het nieuwe btw-nummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.