De marktprijzen van groente en fruit zijn nog zwaarder onder druk komen te staan door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt. Niet alleen de prijzen van producten die vanuit Nederland naar Rusland gaan, zoals tomaten en paprika’s, zakken in. Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt dan de vraag.

Minder dan 10 cent

De sterkste prijsdalingen doen zich volgens hem voor bij tomaten, paprika’s en ook komkommers. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika’s doen op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo op, terwijl een ‘normale’ prijs ongeveer 80 cent is. Partijen die onverkocht blijven, worden volgens Klaassen vastgehouden in de koelcel. ‘Maar ik heb ook al gehoord dat partijen naar de afvalverwerking gaan. Dat betreft vooral tomaten.”De telers hadden al een slecht jaar, en dit kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken’, zegt Klaassen. DPA pleit in navolging van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland voor het inzetten van Europese steunmaatregelen om de sector op de been te houden.

Prijzen in supermarkten blijven hetzelfde

Dat de marktprijzen van groente en fruit hard zijn gedaald als gevolg van het Russische importverbod, betekent niet automatisch dat de prijzen in de supermarkt omlaaggaan. Dat komt doordat veel supermarkten contracten hebben gesloten met leveranciers, waarin de inkoopprijzen voor langere tijd zijn vastgelegd.

Albert Heijn beaamt dat de prijzen voorlopig ongewijzigd blijven. ‘We houden de concurrentie natuurlijk wel in de gaten’, aldus een zegsvrouw. Het bedrijf is niet van plan om naar andere leveranciers te stappen nu de marktprijzen voor groente en fruit zijn gekelderd.

Ook Jumbo laat weten de concurrentie in de gaten te zullen houden. ‘Wij zullen telers niet actief om een lagere prijs vragen als gevolg van de boycot van Rusland. Echter, we sluiten niet uit dat dit elders in de markt wel gebeurt en dat we dit voorbeeld dan moeten volgen. Als er andere supermarkten zijn die groente en fruit wél tegen een lagere prijs gaan aanbieden, zullen wij onze prijs daar conform onze spelregels op aanpassen’, aldus het bedrijf.